Wat kies jij?

Bij het element hout hoort als gedrag “keuzes maken”. Hout regeert in de lente en genereert een onstuimige energie die gericht is op groei.

Zelf maak ik graag de vergelijking met een tuin in het voorjaar. Mijn tuin is in de lente een oase van groentinten. Overal ontkiemen plantjes. Sommige zijn bewust gepoot en wenselijk. Sommigen zijn aan komen waaien en anderen vinden het zo fijn in mijn tuin, dat ze een steeds grotere plek in beslag nemen.

Alles groeit tegelijk…

Bij het tuinieren kan ik ervoor kiezen om niets te doen. Dan raak ik specifieke planten kwijt en nemen andere planten mijn tuin over. Vind ik dat fijn? Eigenlijk niet. Want sommige planten, daar ben ik zeer op gesteld. Die zie ik liever niet overwoekerd door andere.

Ik kan er ook voor kiezen om planten te verwijderen die andere planten overwoekeren. Dan ga ik extra aandacht geven aan die planten die ik graag wil behouden en waarvan ik zie dat ze het moeilijk hebben. Zo creëer ik een tuin waarin dat tot bloei komt wat ik het liefste zie.

Zoals ik hierboven mijn wijze van tuinieren beschrijf, zo zou ik ook mijn leven kunnen bekijken. Vaak ben ik met veel verschillende projecten bezig. In de hectiek van de dag, wordt mijn tijd opgeslokt door projecten, die groter geworden zijn, zonder dat ik er erg in had. Andere projecten ben ik vergeten aandacht te geven en zijn bijna verdwenen uit mijn leven. Zo onbewust leven is eigenlijk niet wat ik wil.

Wat ik doe is regelmatig naar binnen gaan. Mediteren en mijn eigen stilte voelen. Onderzoeken welke projecten mij na aan het hart liggen. Dan weet ik weer wat ik deze zomer graag zou willen realiseren. Vervolgens ga ik van een adelaarsperspectief naar mijn leven kijken. En als ik zo van een afstandje kijk, dan zie ik welke projecten er allemaal onder mijn hoede staan. En of dat klopt met wat ik zojuist in mijn hart voelde dat ik zou willen realiseren. Dan weet ik weer wat ik ga kiezen.

Lijkt jou dat ook wel wat? Zo bewust voelen wat er in je leeft, welke wensen er nog leven en welke projecten je meer aandacht zou willen geven? Zodat je bewuster kan kiezen om die projecten in je leven te realiseren waar je blij van wordt.

Kom dan aanstaande vrijdag 17 mei naar TaiChiDans. We gaan bewegen met het thema: Wat kies jij?

Je bent van harte welkom om mee te doen. Wel graag vooraf aanmelden via een berichtje naar marieke @ taichidans.nu of een app naar 06-33057677