Prille lente, verwondering en de Houtfase

Prille lente

Over twee weken is het 21 maart, het begin van de lente. Maar als je het mij vraagt is de lente enkele weken geleden begonnen. Toen staken de eerste sneeuwklokjes en krokusjes hun kopjes boven de grond uit en stond de toverhazelaar in volle bloei.

Elk jaar opnieuw verwonder ik mij hoe snel de sneeuwklokjes en krokusjes te voorschijn komen. Deze eerste voorjaarsbloeiers markeren voor mij de overgang van de winter naar de lente. In de winter lijkt de natuur in rust te zijn. Op een sombere bewolkte dag kan je zelfs denken dat alle bomen en struiken dood lijken. Maar kijk je goed naar de laaghangende takken aan de bomen, dan zie je kleine knopjes. Die zijn vaak al in december zichtbaar. Lang voordat de lente begint.

Als in februari de eerste toverhazelaar zijn gele bloemen laat zien, dan glimlach ik van binnen. De lente komt eraan. Ook al is februari soms koud, deze struik trotseert de winter met zijn prachtige kleuren. Dan valt mijn oog op het eerste sneeuwklokje en de volgende en de volgende en… Het lijkt wel alsof overal sneeuwklokjes in bloei staan.

Als maart in zicht komt, zie ik bloeiende krokusjes langs het spoor en tegen de huizen aan. Dan voel ik dat het lente wordt. De vogels fluiten en de lucht ruikt anders, zachter. Als ik buiten ben, dan ruik ik de lente. Zaadjes die in de grond hebben gezeten willen de zon zien. Overal komen groene sprietjes uit de grond omhoog. Vogels fluiten volop en krijgen nestdrang. Zelfs onze kater krijgt de lente in zijn kop en begint wild door het huis te rennen.

De dagen worden langer en de zon neemt in kracht toe. Ergens in maart kantelt de winter naar de lente, de zon schijnt en het lijkt alsof alles buiten bruist van nieuw leven. De sapstromen van de bomen gaan weer stromen en ook de narcissen en annemonen komen in bloei. De explosieve groeikracht van de lente laat zich zien. Die groeikracht van de lente wordt in de 5-elementenleer gesymboliseerd door het element Hout.

elementen

De Chinese vijf-elementenleer ligt samen met het yin-yang principe aan de basis van de Chinese Geneeskunst, ook wel TCM (Traditional Chinese Medicine) genoemd. De 5 elementen zijn water, hout, vuur, aarde en metaal. In het westen kennen we de 4 elementen, vuur aarde, water en lucht. Het element lucht komt overeen met het Chinese element metaal. De oude Grieken spraken over een 5e element ether, dat correspondeert met het Chinese element Hout.

Hout

Het seizoen lente staat in het teken van het element Hout. Hout staat symbool voor schepping, groei, een nieuw begin. De organen die bij het Hout horen zijn de lever en de galblaas. In de Houtfase heerst de opwaartse energie. Het is de fase van geboorte, groei en ontwikkeling. De energieke kracht van het hout is een intense, yange energie. Die kracht zorgt ervoor dat je naar buiten wil. Dat je wil bewegen. Dat je na de rust van de winter weer in actie wil komen. Wellicht wil je je hobby of je sport weer oppakken, je tuin opnieuw inrichten, het huis grondig schoonmaken en eigenlijk nog wel 10 dingen meer. Als je niet oplet, start je in de Houtfase tig projecten. En kom je er naar enkele weken achter dat het je niet lukt om alle projecten af te ronden omdat je er teveel bent gestart en nu moe bent.

Kortom in de lente regeert het element hout. Met onstuimig enthousiasme verwelkomen we de zon. Bijna ieder mens wordt blij van die opstijgende energie. Echter het blijft opletten. Want als we in de Houtfase zo genieten van de opwaartse energie, stijgen we op en vergeten we om goed te gronden. Dan struikelen we. Soms letterlijk als we zo druk zijn dat we vaker vallen of ons om de haverklap stoten. Soms figuurlijk, dan starten we teveel activiteiten op en weten niet waar we de tijd vandaan kunnen halen om elke activiteit af te ronden.

Voor mij is het belangrijk om in de Houtfase mijn focus te bepalen en regelmatig te checken of ik nog op mijn pad zit, of dat ik een interessant zijpaadje zag, waardoor ik mijn eigenlijke doel uit het oog ben verloren.

Focus is ook belangrijk om te bepalen welke zaadjes die ik in de winter heb gekoesterd in het voorjaar wil poten. Welke ideeën ga ik uitwerken, wat krijgt handen en voeten? Oftewel welke zaadjes ga ik poten.

Zijn de zaadjes eenmaal gepoot, dan mag ik na enkele weken opnieuw ijken. Welk zaadje groeit gemakkelijk en welke kost me de grootst mogelijke moeite om in leven te houden? Telkens weer bekijk en herijk ik de zaadjes die zijn gepoot. Is dit een creatie waar ik mee door kan gaan? Of is het beter om dat zaadje, dat idee, nog even te laten rusten?

Voor elk zaadje of idee is een juist moment om te groeien. Hoe bewuster we in de Houtfase met onze creativiteit en ideeën omgaan, hoe meer er zal bloeien in de zomer en hoe meer we kunnen oogsten in de herfst.

Het doen van TaiChi helpt mij bij het bepalen van mijn focus. Door de TaiChi-oefeningen, word ik mij bewust van de onstuimige groeikracht van het hout in mijn lijf, voel ik de onrust van het naar buiten willen gaan, in actie willen komen. Ook in mij liggen talloze zaadjes te roepen dat ze dit seizoen, deze week, vandaag, toch echt allemaal in de grond willen. Ze willen stuk voor stuk  tot bloei komen. Als ik aan elk idee in mij gehoor geef, ben ik uitgeput voordat de maand april goed en wel begonnen is. Dus voor mij is focus en herijken van wezenlijk belang.

Zelf doe ik in de lente vaker 5-elementen oefeningen als de Harmonie of de 5 wielen. Ook doe ik dan stabiliserende oefeningen voor de milt. Zo breng ik de onstuimige houtenergie in mij enigszins tot rust en ervaar ik meer balans. Op die manier kan ik mij enthousiast overgeven aan de actieve energie van de lente, terwijl ik wel in balans blijf.

Over lente en verwondering heb ik ook een gedicht geschreven. Dat lees je hier.